Jesień w domu i zagrodzie - Retro Show.

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie, 

niedziela 17 września 2017r.

godz. 11.00 – 18.00

 

 

Jesień w domu i zagrodzie. Retro Show - to kolejna z tego cyklu propozycja na spędzenie niedzieli w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. 

Jesień to okres orki i siewów pod zboża ozime. W dniu imprezy zwiedzający będą mogli zapoznać się z dawnymi sposobami orki zaprzęgiem wolim i konnym. Podążający za pługiem siewca zaprezentuje siew rzutowy z płachty. 

Na imprezie przedstawimy sposoby zagospodarowywania i przetwarzania płodów rolnych oraz przygotowywania zapasów na zimę. Zaprezentujemy sposoby przetwarzania owoców i warzyw na zimę w formie wyciskania soku przy użyciu prasy ręcznej, pasteryzacja kompotów, a także kiszenie ogórków i kapusty. Związaną z tym atrakcją będzie zorganizowany w muzealnym sadzie pokaz jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem śliwek węgierek. Pokaz ten będzie odtworzeniem starej, znanej co najmniej od XIX wieku metody, którą stosowano w gminie Szydłów (woj. świętokrzyskie). Odniesiemy się także do tytoniu – historycznej acz niezdrowej używki rodem zza morza, która od wieków zakorzeniła się wśród plantacji w obrębie obszarów wiejskich i uzupełnia bogaty koloryt upraw na ziemiach polskich.

W ramach Retro Show zademonstrujemy pracę maszyn i urządzeń rolniczych. Po raz kolejny uruchomiona zostanie „Hipolina” - lokomobila produkcji Zakładów H. Cegielski z Poznania z 1919 roku oraz angielskiej firmy Robey w zestawie z młocarnią. Prezentacja zabytków na polu muzealnym zakończy się słynną już „paradą traktorów”.

Nie zabraknie też atrakcji dla wszystkich grup wiekowych, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Zorganizujemy dla nich m.in. unikalne warsztaty wyrobu ceramiki na kole garncarskim, zabawę przy udziale miniaturowych maszyn rolniczych, a także ćwiczenia sprawności w pracy z tradycyjnymi stępami i żarnami.

Podobnie jak w latach  ubiegłych panie z kół gospodyń wiejskich z Rosnówka i ze Szreniawy przygotują potrawy tradycyjnej kuchni z typowo jesiennych produktów (m.in. jabłka w cieście, szare kluski z kapustą). W sadzie będą też serwowane pyry z parownika z gzikiem, a przy piecach chlebowych chleb wiejski ze smalcem. Całość okraszą barwne występy artystyczne.

Serdecznie zapraszamy!